Koçtaş
Ustabilir
Dijital Ürün Tasarım Süreci
Koçtaş içerisinde bir proje olan “Ustabilir” usta arayan müşteriler ile müşteri arayan ustaları tek platformda buluşturan bir dijital üründür.
Gixal olarak, Ustabilir projesinin fikir aşamasından yayına çıkmasına kadar tüm süreçlerinde beraber yol aldık. Bu tasarım süreci içerisinde, ustaların ve müşterilerin kullanıcı yolculuklarını oluşturup, Ustabilir'in "Mobil App ve Responsive Web" tasarımlarını gerçekleştirdik.
NASIL TASARLIYORUZ
"Keşfet - Araştır - Geliştir - Tasarla"
Dört ana başlık altında tasarım metodolojimizi geliştiriyoruz. Dijital ürünlerinizi bu metodolojiye göre tasarlıyoruz.
Keşfet kısmında; Ürüne dair ihtiyaçların, problemlerin ve hedeflerin keşfine dönük çalışmalar yapıyoruz.
Araştırma kısmında: Ürünün ihtiyaçlarını, gereksinimlerini ve mevcut deneyimin eksik kaldığı yönlerin araştırmasını yapıyoruz.
Geliştir kısmında; Ürüne dair araştırma ve tasarım verilerini analiz ederek en uygun çözüm önerlilerini hazırlıyoruz.
Tasarla kısmında; Ürün kullanıcısının etkileşime gireceği her bir noktanın etkileşim tasarımlarını yapıyoruz.
Kıck-off Workshop
Ürün araştırması ve tasarım başlamadan önce kick off workshop yapıyoruz. Workshopa halihazırda var olan ürünün yeniden ele alınması ile başlanıyor. Bu tartışma sırasında toplanan verilerle, işi daha iyi anlamak adına iş modeli kanvası oluşturuyoruz. Bu workshopu, hizmet verdiğimiz şirketin istek ve beklentilerini yeniden tartışmamıza, ayrıca fikir aşamasında olan veya mevcut olan ürünün kullanıcı deneyimlerini yeni ürüne aktarmamıza olanak sağlaması için yapıyoruz.
Benchmark
Benzer değerler üreten, doğrudan veya dolaylı yoldan rakip olabilecek firmalar inceliyoruz, bu firmaların güçlü ve zayıf yönleri araştırıyoruz. Belli problemlere getirdikleri çözümleri gözden geçiriliyoruz. Ürünün tasarlanması için gerekli insight setler, hedeflenen müşterilerin ve kullanıcıların iş akışlarının jobs-to-be-done araştırılmasıyla hazırlıyoruz.
Netnografi
Ürün veya servis ile ilgili yorum, şikayet, puanlama gibi dijital izler üzerinden yapılan masa araştırmasıdır. Metinlerin incelenmesi sırasında nitel kodlama yöntemleri kullanıyoruz. Araştırmaya direkt rakip olmayan fakat benzer değer önerisi olan çözümleri de dahil ediyoruz.
USTABİLİR
DİJİTAL ÜRÜN TASARIMI
Koçtaş bünyesinde hayata geçen Ustabilir; müşterilerin ihtiyacına en uygun ustayı bularak hizmet alabileceğiniz tamamen ücretsiz bir platformdur.
Gixal olarak bu dijital ürünü tasarlarken iki temel kullanıcısı olan "Usta" ve "Müşteri" kitlesini en ince ayrıntılarına kadar inceledik. Kullanıcıların isteklerini, ihtiyaçlarını ve bariyerlerini tek tek ele aldık. Tüm bunların sonucunda fikirden ürüne giden bir yolculuğun hikayesini beraber tasarladık.
USER RESEARCH - USTA
Ustalar bir işi nasıl buluyor? Müşteriler ustalara nasıl ulaşıyor? Ustalar müşterilerin derdini anlayabiliyorlar mı? Doğru fiyatlama yapabiliyorlar mı?... gibi soruların cevabını bulmak için uzmanlık alanları bir birinden farklı olan 15 Usta ile birebir görüşmeler yaptık. İhtiyaçlarını ve motivasyonlarını keşfettik. Bir işin doğru bir şekilde tariflenebilmesi için ihtiyaçlarını öğrendik. Sonrasında tüm bunları Ustabilir'in içerisinde uyguladık.
USER RESEARCH - MÜŞTERİ
Evini yenilemek isteyen, yeni eve taşınan, yazlığı için ihtiyaçlarını gidermek isteyen 4 müşteri ile Birebir Görüşme ve 6 müşteri Kullanılabilirlik Testi gerçekleştirdik. Kullanıcıların usta ihtiyaçlarını nasıl karşıladıkları, tanımadıkları bir ustayı çağırma motivasyonları, bir işin ustasına nasıl ulaşılabileceği gibi konularda derinlemesine görüşmeler yapılarak, kullanıcı hikayelerini dinledik. Bu hikayeler ile dijital ürünün değer önerisine ve iş modeline katkı sağladık.
Eski ekranlar üzerinden kullanılabilirlik testleri yapılarak yenilenecek tasarıma briefler aldık.
USER FLOW DESIGN
Kullanıcıların gerçekleştirebileceği tüm aksiyonlar düşünük ve whiteboar'a çizdik. Bu sürece ürün tasarımcısıyla birlikte UX Designerlar ve UX Researcherlar da katıldı.
Ardından, ortaya çıkan kullanıcı senaryoları Overflow programında yeniden düzenlendik.
USER FLOW DESIGN - 2nd Phase (SAS)
Akışların düzenlenmesiyle birlikte, aksiyonlar, statüler ve buna bağlı olarak sonuçlar şekillenmeye başladı. Bizim SAS (statü-aksiyon-statü) olarak adlandırdığımız bu sisteme göre, her statüden(durumdan) sonra bir yada daha fazla aksiyon oluşacaktır ve bu da yeni statüler doğuracaktır.
Bu yaklaşımla her senaryodaki statüler ve aksiyonları belirledik. Statüler kullanıcıların bulabileceği sayfaları, aksiyonlar ise bu sayfalarda neler yapılabileceğini bize göstermiş oldu. Bu structure ın oluşturulmasıyla birlikte wireframe aşaması başlamış olduk.
USER FLOW DESIGN - 3nd Phase (SAS)
SAS ve user flow haritalarının yardımıyla ekranları eskizledik. User flow ürünün genel anlamda navigasyonu konusunda yardımcı olurken, SAS kullanıcının statüsünün tasarıma dönüşmesine ve bir sonraki aksiyonla bağlantı kurumlasına olanak sağladı.
Eskizlenmiş olan ekranlar Skech uygulamasına wireframe olarak aktardık. Tasarım ilişkilerini bilgisayar ortamında yeniden değerlendirdik ve detaylandırdık. Bu aşamada, UI designer ve web developerlara verilecek olan ürün tasarım detayları şekillenmeye başladı.
Invision craft uygulamasıyla prototipleme aşamasına da başlandı. Günlük ve haftalık olarak ürün tasarım optimizasyonları ve ilk prototiplemeler yapıldı.
UI - FINAL
Bu gibi tasarım kontrollerinden sonra, ürünün IOS ve AND uyarlamaları, UI trendleri ve design guidelarına göre finalize edildi.
Ustaya anında ulaştım. İşlem detaylarında neler olacağını hemen öğrendim ve buna uygun olarak bütçemi planladım. Ertesi gün de ustanın zamanında gelip işi tamamlaması ve sürpriz yaşatmaması çok iyidi.